Vinregionen Alto-Adige är den nästminsta i Italien, bara större än Aosta-dalen och ligger i den nordösta delen, strax söder om den österrikiska gränsen. Alto-Adige delas ofta upp i dels den nordliga Syd-Tyrolen som ingick i Österrike fram till det första världskrigets slut och knöts till Italien först år 1919. Dels Trentino som är den södra delen av Alto-Adige. Vin har odlats här sedan antiken och vinodlingen introducerades av Illyrerna, ett folkslag som levde mellan den adriatiska kusten och Donau. Romarna utvecklade sedan vinproduktionen liksom i många andra områden. I Trentino’s södra del odlas det lokala Schiava-vinet och i den norra Syd-Tyrolen är det främst Lagrein-druvan som odlas. Chardonnay är den mycket vanliga vita druvsorten som används för att producera mousserande vin enligt den klassiska metoden.
Totalt framställs 40 miljoner flaskor per år i Alto-Adige. 2/3-delar av det producerade vinet är vitt (64%) och resten rött (34%). Mousserande vin framställs i mindre utsträckning och representerar inte mer än ungefär 1 % av den totala produtionen. De röda vinerna framställs främst av den lokala Schiva-druvan, men också av Pinot noir, Lagrein, Merlot, Cabernet, Zweigelt och Moscato rosa. Vitvinerna som utgör den större delen av produktionen framställs av betydligt fler druvsorter men det är de 5 varianterna Pinot grigio, Gewürztraminer, Chardonnay, Pinot bianco och Sauvignon blanc som utgör mer än 50% av den totala produktionen. Utöver dessa varianter odlas även Müller-Thurgau, Kerner, Moscato giallo, Riesling, Sylvaner, Veltliner, Bronner och Solaris.
Terroiren i vinregionen Alto-Adige är tämligen varierande, inte minst på grund av höjdskillnaden i regionen. Vin framställs i olika höjdnivåer från 200 meter över havet till mer alpina 1000 meter över havet. 85 % av vinet framställs upp till en höjd av 500 meter över havet och det är främst nordligare druvsorter som Sylvaner, Riesling, Müller Thurgau, men även Kerner och Vetliner som odlas mer än 500 meter över havet.