Vinregionen Basilicata är kanske inte den mest kända vinregionen för gemene man utanför Italien, trots att man odlat vin här sedan de antika grekernas tid. Basilicata ligger mellan 2 kända vindistrikt som är Apulien (Puglia) i öst och Kampanien (Campania) i väst. Grekerna har än idag lämnat sina spår då de bidrog med nya varierande druvsorter och intruducerade de vanligtvis i Sicilien välkända ”alberello”-druvplanteringarna.
Vinregionen Basilicata har på senare år, liksom många andra vinregioner, genomgått stora strukturella ändringar. Vinodling i kvantitet har ersatts av kvalitetstänkande och idag odlas mindre vin än förr, men av bättre kvalitet och av mindre antalet vingårdar. Mest känt är kanske ”DOC Aglianico del Vulture” som framställs i 15 kommuner kring Vulture-vulkanen i den nordöstra delen av Basilicata. Vulture har 7 toppar som når 1300 meter över havet kring Monticchiosjön och i dessa trakter odlas främst oliver, kastanjer och aglianico-druvor. Aglianico har grekiskt ursprung och kallades först Ellenico. Namnet har sedan utvecklats till Ellanico, Allanico och sedemera till Aglianico efter att den spanska dominansen i södra Italien satt sina spår.
Aglianico odlas i kaliumrik jord, helst mellan 200-500 meters höjd över havet. Skörden görs sent, ofta i andra delen av oktober. Vad som kännertecknar Aglianico del Vulture är den rubinröda färgen, en behaglig och distinktiv doft, hög koncentration och alkoholstyrka, samt närvarande tanniner som tillsammans ger karaktärskraftiga viner som skiljer sig från andra Aglianicoviner i södra Italien. Sedan 2010 finns även DOCG-vinet “Aglianico del Vulture Superiore” där skillnaden till den vanliga Aglianico del Vulture är att vinet kommercialiserats först det tredje året efter skörd efter 1 års lagring på ekfat och sedan ytterligare 1 år i flaska. “Aglianico del Vulture Riserva” innebär att vinet lagrats 2 år på ekfat och ett år på flaska innan försäljning.
Vinregionen Basilicata är dock inte bara Aglianico del Vulture. Man finner också DOC Terre dell’ Alta Val d’ Agri som bara framställs i kommunerna Viggiano, Moliterno och Nova Grumentum i provinsen Potenza. Vingårdarna sträcker sig från 650 till 800 meters höjd över havet. Vin har odlats här längs med floden Agri sedan romartiden och druvsorterna Malvasia bianca di Basilicata, Malvasia nera di Basilicata och Moscato bianco di Basilicata odlas tillsammans med de mer internationella Cabernet Sauvignon och Merlot.
Längre söderut längs med Agri-dalen på gränsen till nationalparken Pollino finner vi kommunerna Roccanova, Castronuovo di Sant’Andrea och Santarcangelo där IGT-vinet Grottino framställs. Vinet produceras och lagras i grott-anläggningar grävda i sandsten som ligger i centrala Roccanova, därav vinets namn “Grottino”. IGT “Grottino Roccanova” görs både som vitt-, rött- och rosévin som odlats i en av de nämnda kommunerna. De vanligaste druvsorterna som används är Sangiovese, Malvasia bianca di Basilicata, Malvasia nera di Basilicata och Moscato bianco di Basilicata.
I östra Basilicata finner vi ett, av tradition och historia, specifikt område som kallas Materane-kullarna. Här odlas vin sedan det antika Grekland och just grekerna planterade här nya druvsorter och inrättade nya odlingstekniker. Landskapet är varierande från berg (500 meter över havet) i Tricarico, Matera och Grottole till kustnära mark (100-150 meter över havet) med utsikt över det Joniska havet. Här finner vi DOC Matera-vinerna som blivit DOC-vin så sent som 2005 och finns i 6 olika versioner; DOC Matera Rosso, DOC Matera Primitivo, DOC Matera Moro, DOC Matera Greco, DOC Matera Bianco, DOC Matera Spumante. Sangiovese och Primitivo är de vanligaste druvsorterna för de röda vinerna. Andra odlade druvsorter är Montepulciano, Merlot och Cabernet och för de vita vinerna Malvasia Bianca di Basilicata och Greco.
Utöver dessa specifika DOC-viner finner vi också det mer generella IGT Basilicata som framställs i både som vitt-, rött- och rosévin i de båda provinserna Potenza och Matera.